15/5/2017

Roślinna pasta z suszonymi pomidorami

Roślinna pasta z suszonymi pomidorami

Dobre i zdrowe. Czego chcieć więcej?!

...czyli tak zwany roślinny smalczyk :-) Z fasoli!Składniki:ok. 150g fasoli białej (przed ugotowaniem)1 gałązka świeżego tymianku50-70 ml oliwy z oliwek5-6 suszonych pomidorów (posiekanych)1 łyżeczka listków świeżego tymianku1 zmiażdżony ząbek czosnku (opcjonalnie!)szczypta soli, pieprzu, sok z cytrynyNamocz fasolę przez minimum 8h w wodzie (najlepiej na noc). Po tym czasie wodę odlej, wlej nową i gotuj na małym ogniu, aż fasola zmięknie. Do gotowania dorzuć jedną gałązkę świeżego tymianku! Miękką i ostudzoną fasolę zmiksuj z oliwą do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Następnie dodaj do masy posiekane drobno pomidory suszone (z oliwy lub namoczone wcześniej, gdy masz te suche) oraz trochę świeżego tymianku. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i sokiem z cytryny. Jak masz ochotę i nie idziesz zaraz na randkę czy ważną rozmowę - dodaj jeszcze ząbek czosnku!SMACZNEGO :)Pasta świetnie smakuje z domowej roboty chlebem gryczanym! Sprawdzone info :)

Pycha!

Przepis znalazła moja mama w jednej z gazet, jak się okazuje inspiracja w niej pochodziła ze strony: https://mintaeats.com/ :-)

Daria Łukowska
Daria Łukowska
Dietetyczka pracująca w nurcie dietetyki klinicznej. Założycielka i prowadząca popularnonaukowy kanał na YouTube „Forma na życie”
Podobne artykuły

Chcesz więcej informacji?

Zacznij od przeczytania naszego kultowego ebooka!
Ebook został wysłany na podany przez Ciebie adres email.

Jeśli w przeciągu kilku minut nie otrzymasz od nas wiadomości to najprawdopodobniej wkradł się błąd do adresu email i w takim przypadku wypełnij formularz ponownie odświeżając tę stronę.
Oops! Something went wrong while submitting the form.